Paardrijden in Drenthe Hondsrug

Stichting Paardenroutes Drenthe

Hart van Drenthe


Het hart van Drenthe bevindt zich grofweg tussen de driehoek Emmen – Assen – Hoogeveen.

In het noorden, bij Hooghalen, bevindt zich Kamp Westerbork, een zwart stukje geschiedenis uit een nog niet zo ver verleden. Assen heeft een klein leuk centrum en is beroemd vanwege de jaarlijkse TT. In Emmen is Wildlands een van de blikvangers in het nieuw verbouwde centrum. In de bossen van Nooitgedacht en Gieten kun je wandelen langs de boomtoppen via het Boomkroonpad of zwemmen en/of mountainbiken bij het Nije Hemelriek. In Grolloo staat het borstbeeld van Harry Muskee. Het Hart van Drenthe heeft daarnaast talloze (mini-) campings, hotels en andere overnachtingsmogelijkheden of je kunt er terecht in een van de vele restaurantjes. Het Hart van Drenthe heeft veel te bieden: sport, recreatie, kamperen, uit eten gaan en geschiedenis.
En ruimte. Heel veel ruimte.

Meldpunt


Mocht je tijdens je rit met paard ergens tegenaan lopen, zoals bijvoorbeeld een omgevallen boom, geef dit dan door aan de boswachter.

Evert Thomas Boswachter0592-292190
Martijn HarmsBoswachter0592-242728

Omgeving


Het gebruikersgebied Hart van Drenthe strekt zich uit van Gasselte tot Schoonloo en van Hooghalen tot Buinen.

Hier tref je een gevarieerd natuurgebied van 5000 hectare aaneengesloten natuur, met gevarieerde bossen, onverwachte vennen, weidse heidevelden, stuifzand en grillige beken. Hier, in het Hart van Drenthe, kun je het wildernisgevoel beleven. Je kunt het gebied te paard verkennen. Er is een aantal vaste routes en in bepaalde stukken moet je je eigen weg zoeken door de nieuwe wildernis. En er zijn volop mogelijkheden urenlang vrijwel ongestoord te rijden of te mennen. Verdwalen in de weelderige bossen of uitgestrekte heidevelden. Dagtochten of meerdaagse tochten van manege naar manege, vrijwel alles is (in goed overleg) mogelijk.

Sommige gedeeltes van het Hart van Drenthe zijn voorzien van ruiterroutes.
In de gebieden rondom Schoonloo en Grolloo zijn geen ruiterroutes, hier mag worden gereden met een paard en/of menwagen op de wegen en paden met uitzondering van de wandel- en fietspaden. Het is niet toegestaan om te paard of met een menwagen bij de spartelvijvers (zwemplassen) te komen, of op andere plekken waar uitdrukkelijk een verbod voor paarden staat aangegeven.

.

Gebruikersgroep


Ook Hart van Drenthe kent een gebruikersgroep. De groep is nog betrekkelijk jong en houdt zich tot nu toe voornamelijk bezig met het vrijhouden van (ruiter- en men)paden. Omdat het een erg groot gebied betreft, heeft het 2 boswachters. De gebruikersgroep is opgedeeld in 3 deelgroepen

  • Gasselte – Grolloo
  • Buinen en omgeving
  • Schoonloo en omgeving

In overleg met de boswachters selecteren we 2 x per jaar een aantal routes en paden die we toegankelijk maken en houden. Vind je het leuk om eens of een paar keer per jaar mee te helpen met deze natuurwerkdag, plaatsen van routebordjes of andere boswerkzaamheden, meld je dan aan bij de gebruikersgroep:

Stuur een mail naar :   André de Lange